Påskbord

Långfredag – Annandag Påsk

Vårt klassiska Påskbord

Påsk

Fira Påsken tillsammans med familj och vänner på Västerås Officersmäss.

Vårt stora Smörgåsbord kommer INTE stå uppdukat som brukligt är utan vi kommer att servera S.O.S, Toast Skagen och Gravad Lax på tallrik med anledning av Regeringens nya föreskrifter och rekommendationer.
Du väljer varmrätt mellan Lammstek och Inkokt Lax till varmrätt och efter det serveras 3 olika desserter. Vill barnen hellre ha köttbullar så ordnar vi det!

Pris: 450:-. Barn upp till 12 år betalar 20:-/år

Bokning sker via mail till bjorn@vasterasofficersmass.se eller tfn 021-122333.

Långfredag: Lunchsittning kl 12:00 – 14:30  samt Eftermiddagssittning kl 15:00 – 18:00

Påskafton: Lunchsittning kl 12:00 – 14:30 samt Eftermiddagssittning kl 15:00 – 18:00

Påskdagen: Lunchsittning kl 12:00 – 14:30 samt Eftermiddagssittning kl 15:00 – 18:00

Annandag Påsk: Lunchsittning kl 12:00

Varför har vi påskkärringar, påskris och påskägg?

Påskkärringar, påskris och påskägg är delvis kristna traditioner.

Natten mot långfredagen var häxornas natt. I det gamla bondesamhället föreställde man sig att häxorna reste till Blåkulla för att träffa djävulen natten före långfredagen när Jesus skulle avrättas. Natten mellan skärtorsdag och långfredag sågs därför som häxornas natt.

Nu för tiden är det antingen på skärtorsdagen eller på påskaftonen som barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och önskar glad påsk.

  • Påskriset påminner om hur Jesus plågades
  • Påskriset påminner om hur Jesus torterades när han korsfästes. I dag klär vi ris med fjädrar eller pappersblommor.
  • Vid påsk började vi äta ägg igen. Det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden.
  • Det var också så att under fastetiden före påsk åt många inte ägg. Och när fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns mycket ägg.

Varför firas påsken på olika datum?
Påsken infaller på olika datum från år till år men alltid mellan den 22:a mars och 25:e april. Påskdagen räknas ut i relation till vårdagjämningen som är den dag på året där dag och natt är lika långa. Den exakta regeln som fastställdes på ett kyrkomöte i Nicaea år 325 är att påskdagen är den första söndagen, efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Inom de protestantiska och romersk-katolska kyrkorna används den gregorianska kalendern sedan 1500-talet. Men vissa ortodoxa kyrkor använder fortfarande den julianska kalendern som infördes av Julius Caesar år 46 f.kr.

Skillnaden mellan de två kalendrarna ligger främst i hur man beräknar skottår vilket har lett till att de två kalendrarna inte ligger i fas med varandra. För närvarande skiljer det sig 13 dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. Det innebär att påsken, och alla andra högtider, infaller vid andra datum om man utgår ifrån den julianska kalendern.

Källa: https://www.svenskakyrkan.se/pask