Jul på Mässen 2023

24 november – 22 december

Vi älskar att duka upp vårt Julbord för våra kära gäster. Sinnesbilden är en blandning av den jul som Carl Larsson beskriver i sina fantastiska målningar, Det stora Taberraset som Emil bjöd in till i Lönneberga samt den jul vi kan dra oss till minnes att våra far-, och morföräldrar dukade upp till. I skenet av levande ljus, en sprakande brasa och varm glögg serverar vi ett dignande julbord med allehanda egenproducerade rätter.

Vi lägger in 21 sorters sill, vi gravar och röker all vår fisk och vårt kött. Vi rullar köttbullar och stoppar korv. Jansson frestelse och patéer tillagas varsamt under Kapten Rehnmans överinseende. Allt det söta på julbordet bakas givetvis för hand i vårt kök och glöggen är hemgjord. Vi kryddar snaps och gör vår egen öl ihop med Hantverksbryggeriet. Julmusten kommer även den från våra kära grannar och glöggen görs enl fru Knutas gamla recept från 30-talet.

Välkommen att uppleva en stämningsfull Jul i vår unika miljö. På landet – 8 minuter från city.

  • Onsdag, torsdag, fredag serverar vi ett lunchjulbord mellan kl 1130-1400. Pris 495:-.
  • Onsdag och torsdag serverar vi julbord kl 15 och 18. Pris: 575:-
  • Fredagar serverar vi julbord kl 15 och kl 18. Pris: 695:-
  • Lördagar serverar vi julbord kl 12, 15 och 18. Pris: 650:-
  • Söndagar serverar vi familjejulbord mellan kl 12-18. Pris: 525:-

Pris för barn upp till 12 år är 35:-/år.

Större grupper kan även boka andra tider.

Bokning sker via MAIL eller på telefon: 021-122333.

Boka här!

Boka på 021-122333

Historia

Evangeliet enligt Lukas kapitel 2, vers 1 – 20

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget. I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten.

Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.” När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.”

De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

Källa: https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoarets-bibeltexter?helgdag=26