Kanelbullens Dag

4 oktober

Kanelbullens Dag

Pris: 65 kr / person

Historia

För varje bulle vi säljer bakar vi 2 till vårt Soppkök på Intiman.

Fredag 4 oktober kl 10-15. Kaffe och hembakt Kanelbulle på Äkta Smör och Vetemjöl från Dingtuna Kvarn. Pris: 65:- inkl påtår och tretår

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige och i Finland årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.

Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och på serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet. I Finland kallas dagen även nationella örfilsdagen.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och ”en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.